Ger amning smartare barn?

Bröstmjölken innehåller allt ditt barn behöver. Att amma eller inte amma är en evig debatt. Mjölken du själv producerar innehåller allt bebisen behöver, fettsyror för barnets växande hjärna samt en perfekt balans av viktiga näringsämnen såsom proteiner och kolhydrater. Men det är en myt att ditt barn även får i sig antikroppar från ditt immunförsvar som hjälper det att stå emot infektioner menar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Är amning verkligen det bästa?

Det debatteras flitigt om vad som är det bästa för barnet – bröstet eller flaskan. Sanningen är att det inte finns något rätt svar på den frågan. Rent näringsmässigt är mjölkersättning ett fullgott alternativ. Både amning och flaskmatning ger bebisen en mysig stund med sin förälder och det är det allra viktigaste för barnets välmående och dess kognitiva utveckling. När barnet får hud- och kroppskontakt produceras må-bra-hormoner som underlättar bildandet av nya synapser i den växande hjärnan.

Ta hand om dej själv

Ta hand om dig själv som ammande mamma. Det är bland annat viktigt att ha underkläder som har bra passform när du ammar. Det gör att du känner dig mer bekväm men kan också förebygga mjölkstockning.