Modets utveckling
Att modet, precis som årstiderna, ständigt förändras är nog ingen nyhet för någon. Modeindustrin förändras kontinuerligt säsong efter säsong men ändå finns det vissa klädesplagg och trender som återkommer. Här blickar vi tillbaka lite kort på olika modetrender som har varit populära genom tiderna. På 1920-talet blev det exempelvis populärt med kortare klänningar i flapper-stil, där ärmlösa klänningar designades med fransar och paljetter.Klänningen i lösare modell designades för dansgolven och den nya jazzmusiken. Idag kan vi se trenden i många nyårsklänningar men även i årets säsong med mycket glitter och paljetter. Den korta silhuetten inspirerade även modedesigners på 60-talet då den kvinnliga revolutionen tog framfart – både gällande kläder och kvinnofrågor. Minikjolar och klänningar blev högsta mode och gjordes i rak modell och matchades med färgstarka nylonstrumpor.
En ny generation revolterar!
Diana Ross och modellen Twiggy blev modeikoner på 60-talet och den mest kända klänningen blev Yves Saint Laurents ”Mondrian”-klänning, inspirerad av konstnären Mondrians verk från 20-talet. Även byxor och jeans introducerades för alla kvinnor. Ännu en gång skapades kläderna för att unga människor lätt skulle kunna dansa och röra sig utan problem. En provocerande trend som förblev standard på många sätt.Även mönster kan vara återkommande i modets värld, som tygmönstret Gingham med en anrik historia från 1600-talet. På 1900-talet kunde man se tygmönstret i filmer som Trollkarlen från Oz från 1939 med Judy Garland i spetsen. Under 60-talet tog en ny generation tonåringar till sig mönstret när det brittiska märket Biba gjorde det trendigt ännu en gång i form av byxor, klänningar och kjolar.
Anti-glamour på 90-talet
På nittiotalet blev det en revolt mot åttiotalets maffiga klädesplagg och designers letade efter inspiration från gatumodet. Modeller som Kate Moss och Naomi Campbell blev världskända samtidigt som kläderna visade influenser både från en estetik mot glamour och mycket street-känsla. En urban look blev ledande med huvor, sneakers och minimalism. Tommy Hilfiger tog inspiration från hiphop-kulturen och Marc Jacobs från grungen.Även en ny typ av designers tog sig in i modebranschen med dekonstruktion och anti-estetik som tongivare där Martin Margiela, Alexander McQueen och Comme Des Garçons blev förespråkare för den nya stilen. 1990-talets minimalism och förkärlek för street är trender som är ständigt närvarande i dagens modetrender. Samtidigt är det tydligt att modet ständigt inspireras från tidigare generationer.